Mijn Visie
Keuzes voor het samenstellen van het curriculum, op reguliere Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs, worden voornamelijk gemaakt op basis van exameneisen, toelatingseisen en, in sommige gevallen, regionale belangen. De basis van dit programma is efficiëntie, het moet meetbaar zijn en dan is één mogelijk antwoord op een vraag wenselijk. Echter, is het doel van het educatieve proces binnen scholen niet om iets af te maken, maar juist om iets aan te wakkeren of zoals de filosoof Plutarchus het stelde: “De geest is geen vaas om te vullen, maar een vuur om te ontsteken."
Beeld, Taal, Fantasie, en Betekenisgeving
Ervaringsgericht leren, waarbij leren plaatsvindt door middel van ervaring, staat centraal in het leerproces. Kunst speelt hierbij een unieke rol. Cognitief gezien biedt kunsteducatie kansen voor complex denken, perceptie, verbeelding, oordeel en technische vaardigheden.
-
lees meer
Kunsteducatie helpt ook bij het ontwikkelen van de capaciteit om beeld en taal te interpreteren en implementeren. Het versterkt de koppeling tussen beeld en woord, waardoor complexe concepten beter begrepen kunnen worden. Daarnaast draagt kunsteducatie bij aan intrinsieke bevrediging en plezier in leren. Het stimuleert flexibiliteit, opportunisme en het vermogen om verrassingen te omarmen.
Fantasie, een essentieel element, moedigt het vinden van meerdere antwoorden en oplossingen aan, terwijl betekenisgeving, de kern van kunsteducatie, leerlingen helpt om persoonlijke en culturele betekenis in hun leven te ontdekken.
Kortom, kunsteducatie biedt een rijke en diverse set van leermogelijkheden die verder gaan dan traditioneel onderwijs, en het stimuleert het ontstaan van veelzijdige denkers met een breder begrip van de wereld.
-
bronnen
Adichie, C.N. (2009 juli). The danger of a single story. Geraadpleegd op 10 februari 2019, van Ted Talk
Biesta, G. J. J. (2017). Door kunst onderwezen willen worden (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Amsterdam University Press.
Crone, E. (2019). Het puberende brein (42ste editie). Amsterdam, Nederland: Prometheus.
Eisner, E. W. (2002). The Arts and the Creation of Mind. New Haven London: Yale University Press.
Mary Sibande. (2018, 25 juni). Geraadpleegd op 26 februari 2020, van https://marysibande.com
Somerset House. (2019, 30 oktober). Mary Sibande: I Came Apart at the Seams. Geraadpleegd op 27 februari 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=uTH1FaBr-Vk