Interventies

Ooit hoorde ik ergens dat het oplossen van een ansjovis in de boter voordat je biefstuk bakt de smaak versterkt, zonder dat het “vissig” gaat smaken. Dit werkt inderdaad heel goed! Vandaar dat ik gekozen heb voor de ansjovis als vorm: het is eenvoudig toe te passen en makkelijk verkrijgbaar.

leg het belang uit

Mag ik met grote velociteit een canule met een pathogeen in je bovenste extremiteit inbrengen? Grote kans dat je eerste reactie: “Nee! Natuurlijk niet!” is. En terecht, zonder dat je weet wat het inhoudt en waarvoor het dient, is een vaccinatie iets behoorlijk griezeligs. Kleine kinderen vragen niet voor niks eindeloos “waarom?”: ze willen de wereld om zich heen leren begrijpen.

ER IS MEER DAN ÉÉN JUIST ANTWOORD

Adolescenten zijn ontzettend goed in buiten de geijkte paden te denken en toch oplossingen te bedenken die werkbaar zijn. Ze zien meerdere antwoorden en worden afgerekend op het niet geven van het juiste antwoord, het antwoordmodel antwoord.

omarm fouten

Voordat je ergens goed in kan zijn moet je er slecht in zijn; niet weten waar je mee bezig bent. Je moet het verkeerd doen, veel fouten maken. Helaas zien de meeste mensen fouten maken als falen en niet als onderdeel van het proces om beter te worden. Wanneer een kind leert lopen denkt hij niet na de zoveelste keer vallen: “ach, misschien is lopen niks voor mij.” Het onderwijssysteem is medeschuldig aan het fouten maken willen ontlopen. Afgestraft worden op wat je niet onder de knie hebt in plaats van dit gebruiken als startpunt voor een verder proces, maakt dat adolescenten opgeven, fouten willen verbergen of helemaal niks meer doen uit angst het verkeerd te doen.

talent moet je trainen

In onze huidige maatschappij, waarin beelden van perfectie je om de oren vliegen, vergeten we vaak het proces dat tot die perfectie geleid heeft. Kinderen, maar ook volwassenen, hebben de overtuiging dat talent, zeker creatief talent, aangeboren is. Dat het iets is dat je hebt, of iets dat je niet hebt. Wanneer ik mijn leerlingen vraag of voor een wasbordje één bezoek aan de sportschool genoeg is zeggen ze overtuigd: “Nee! Natuurlijk niet!”. Als ik ze vervolgens vraag waarom ze denken dat één schets genoeg is voor een mooie tekening begrijpen ze meteen het verband.

bied keuzes

De adolescentie is vooral een belangrijke periode om hypothetisch en kritisch te leren denken. Het zelf moeten maken van keuzes stimuleert dit proces. In het onderwijs wordt vaak informatie in onze leerlingen gegoten, een leerling laat het onderwijs over zich heen komen en wordt hierdoor niet medeverantwoordelijk gemaakt. Wanneer we keuzes bieden gaat de nadruk van moeten naar willen. Als gevolg van het bieden van keuzes wordt het probleemoplossend vermogen van adolescenten gestimuleerd en door hen het vertrouwen te geven om zelf keuzes te maken zullen zij in zichzelf gaan geloven.

ZEG GEEN NEE TEGEN CREATIEVE VOORSTELLEN

We kennen allemaal de leerling die je niet uit laat praten, die overal associaties en ideeën bij heeft. Deze leerling kan behoorlijk wat irritatie oproepen, je bent constant de lijn van je verhaal kwijt en lijkt maar niet tot de conclusie te kunnen komen. Maar juist deze leerling is volledig verdiept in je les, denkt mee, is leergierig. Het vereist wat geduld, maar deze leerling moeten we aanmoedigen. Als we hem afkappen, tot stilte manen of zijn vragen laten uitstellen, straffen we zijn enthousiasme af.