smaak maker

Voor nóg lekkerder maakonderwijs

Stap binnen in de wereld van creativiteit en innovatie met Smaakmaker! Of je nu een doorgewinterde maker bent of werkzaam bent in het onderwijs, hier vind je de tools om maakonderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. Ontdek opnieuw het plezier van creëren, laat je inspireren en overwin je angst om te falen. Bij Smaakmaker help ik je om de grenzen van mogelijkheden te verkennen. Laat me je begeleiden naar een wereld vol onbegrensde creativiteit!

Lees meer

doe het verkeerd

Bijna iedereen luistert naar muziek, kijkt films, leest, vult zijn omgeving met mooie dingen. Ook bijna iedereen zegt: “Ik kan niet zingen/dansen/tekenen/schrijven..” Zonde.

 

Kleine kinderen denken daar helemaal niet over na. Alles kan geïllustreerd worden met een liedje, bij muziek wordt gedanst, ze tekenen er lustig op los en zijn helemaal niet bezig met een ander zijn oordeel daarover, sterker nog, dit oordeel is vaak ongevraagd en heel positief. Kinderen weten waar ze goed in zijn en durven daarvoor uit te komen. “Knap hè!!”

En dan gebeurt er iets geks.

Ineens is het wél belangrijk wat een ander vindt, ineens durven ze niet meer te falen. Natuurlijk heeft dit te maken met het brein dat verandert, groeit, ontwikkelt. Maar het heeft zeker ook te maken met een onderwijssysteem dat streeft naar een einddoel, leert voor een toets, waarbij het vaak uitsluitend om het resultaat gaat, een resultaat dat “als het goed is” bij iedereen dezelfde uitkomst oplevert.

 

Terwijl het in het leven helemaal niet om het einddoel gaat. We leren het meest van de reis en niet van de eindbestemming. Dat prachtige fouten maken, het op je bek mogen gaan en weer opstaan.

Niet belemmerd worden door angst het “verkeerd” te doen levert vaak het mooiste werk op, er op los kunnen fantaseren zonder dat er “slechte” ideeën zijn, kan de mooiste ingrepen in de wereld tot gevolg hebben.

lees meer

over mij

In 2006 studeerde ik af aan de Willem de Kooning Academie en in 2020 behaalde ik mijn master kunsteducatie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ik neem actief deel aan onderwijsprogramma's als lid van klankbordgroepen, waaronder die van het Rijksinstituut voor Oudheden en de Dordtse musea. Sinds 2020 ben ik betrokken bij het promotieonderzoek van Mirjam van Tilburg over "Studies in Kunstvakidiotie," waarbij "life-long-learning als commoning praktijk" een van de aspecten is.

Ik geef dagelijks beeldende kunst en vormgeving aan VMBO leerlingen. Mijn meesterproef voor de master kunsteducatie richtte zich op het vergroten van het zelfvertrouwen van adolescenten in het creatieproces. Hierbij lag de nadruk op eenvoudige interventies binnen het bestaande curriculum, gericht op het versterken van hun plezier en zelfvertrouwen in creatief onderwijs.

mijn visie

mijn visie

interventies

recepten

Portfolio

Recensie

Ik werk vanuit het Dordrechts Museum veel samen met Irene en ben daar ontzettend blij mee. Voor het meedenken over nieuwe schoolprogramma's kan ik altijd op haar en haar inhoudelijke expertise rekenen, net als op haar enthousiaste deelname aan onze activiteiten en klankbordgroep. We kunnen samen goed sparren over samenwerkingsprojecten, en ik hoef nooit lang te wachten op een reactie op mijn berichten. Wat mij betreft mogen we dit nog lang voortzetten!

Sifra Wieldraaijer, medewerker educatie onderwijs Dordrechts Museum - 09/10/2020

Recensie

Irene heeft veel illustraties voor mijn boek "Van Burn-out naar Stralen" gemaakt. Ze kon daarbij goed omgaan met mijn kritische vragen. Ze werkt snel, maar telkens in goed overleg met mij. Zo wordt het eindresultaat precies zoals ik voor ogen had! Bedankt Irene!

Dorien van der Steen - 09/10/2020

Recensie

Wat een plezier om samen te werken met Irene Ulrich. Ze heeft een scherp observatievermogen en spreekt vanuit de praktijk. Haar rake bijdragen komen voort uit ervaring van, met name, het binnenschoolse onderwijs voor 12-16 jarigen. Ze houdt van maken en aan de slag gaan. Een echte aanpakker met initiatief en vol ideeën.

Mirjam van Tilburg, doctoraatsonderzoek: Studies in Kunstvakidiotie - 09/10/2020